Jury Architectuur Award

                 

 


                 

Een initiatief van Tarkett en de ArchitectMarten Kuijpers
Onderzoeker
Het Nieuwe Instituut
Marten Kuijpers (1981, Heeswijk-Dinther) werkt als onderzoeker bij Het Nieuwe Instituut. Hij studeerde architectuur aan de TU Eindhoven en werkte bij verschillende architectenbureaus. Van 2010 tot 2013 cureerde hij het lezingen- en debattenprogramma van het NAi. Zijn werk richt zich op de vaak onzichtbare politieke en economische krachten en mechanismen die bepalend zijn voor de vorm van de stad en haar achterland. Momenteel doet hij onderzoek naar de invloed van automatisering op de gebouwde omgeving. Daarnaast ontwikkelt hij tentoonstellingen en discursieve programma’s. Zo cureerde hij onder meer de tentoonstelling Sicco Mansholt. Een goede Europeaan, over de invloed van het naoorlogse landbouwbeleid op het Nederlandse landschap.Mariet Schoenmakers
Directeur Conceptontwikkeling
AM
Mariet Schoenmakers (Middelburg, 1952) ging na haar gymnasium Bouwkunde studeren aan de TU Delft. Als stedenbouwkundig ontwerper begon zij in 1977 bij de gemeente Rotterdam, waar zij ruim 10 jaar werkte in de stadsvernieuwing, aan de Kop van Zuid, Bedrijvenpark Noord West en de Noordrand. Daarna werkte zij bij de gemeente Groningen. o.a. aan Stadsgewestpark Noorddijk. Utrecht dat daarop volgde bracht haar naar studies voor de oostzijde van de stad. In 1993 vervolgde zij haar carrière bij vastgoedontwikkelaar MAB, als hoofd Conceptgroep. In deze periode werkte zij zowel aan de grote binnenstadstransformaties, zoals De Resident, Amstelveen en Almere, aan het concept voor De Rotterdam als in de ons omringende landen.

Na een kort intermezzo weer in Rotterdam, nu als directeur Stedebouw, ging zij verder bij AM als directeur Conceptontwikkeling voor een groot aantal projecten van klein tot regionale schaal.
Bij dit alles is haar drijfveer dat bouwen een culturele daad is, en dat het ontwerp op creatieve wijze is ingebed in de sociaal-maatschappelijke werkelijkheid van elke stad.Ellen van Loon (voorzitter)
Partner
OMABeeld Frans Strous

Ellen van Loon sloot zich in 1998 aan bij OMA. Ze gaf leiding aan verscheidene prijswinnende bouwprojecten waarin verfijnd ontwerp zijn gecombineerd met nauwkeurige uitvoering.

Een aantal van haar belangrijkste bijdragen zijn: de nieuwe vestiging van het Deens Architectuur Centrum in Kopenhagen (2018); Rijnstraat 8 (2017); Lab City (2017); het G-star hoofdkantoor in Amsterdam (2014); De Rotterdam, het hoogste gebouw van Nederland (2013); New Court, het hoofdkantoor van de Rothschild Bank in Londen (2011); in- en exterieurontwerp van het Maggie’s Centre bij Glasgow (2011); het Prada Transformer paviljoen in Seoul (2009); Casa da Musica in Porto (2005), winnaar van de RIBA Award 2007; en de Nederlandse ambassade in Berlijn.Dirk Peters
Directeur
Barcode ArchitectDirk Peters (1976, Nijmegen) is oprichter en directeur van Barcode Architects. Binnen het bureau is Peters als creatief brein betrokken bij alle ontwerpen en is hij verantwoordelijk voor de aansturing van het management team. Peters heeft een jarenlange achtergrond en ervaring met het ontwerpen en bouwen van grootschalige complexe projecten die allen worden gekenmerkt door een unieke identiteit en een hoogwaardige uitstraling.

Voordat Peters eind 2009 Barcode Architects oprichtte was hij werkzaam bij Herzog en de Meuron in Basel (2003-2006) en bij OMA/Rem Koolhaas in Rotterdam (2006-2009). In deze periode werkte hij als projectleider aan ambitieuze internationale opgaven zoals de uitbreiding van de Tate Modern, het hoofdkantoor voor Roche AG in Basel, de Rotschild Bank in Londen en het Deens Architectuur museum DAC in Kopenhagen. Peters studeerde daarvoor in 2002 af aan de Technische Universiteit Delft in twee afstudeerrichtingen architectuur en stedenbouw.

Naast zijn activiteiten als directeur van Barcode Architects, is Peters gastdocent aan de Technische Universiteit Delft en aan de Rotterdamse Academie van de Bouwkunst (RAVB).


 

Paul van Bergen
Directeur DGMR

 

 


Ir. P.J. (Paul) van Bergen is directeur van DGMR, een ingenieursbureau voor bouw, industrie en infrastructuur met 200 medewerkers in Nederland. DGMR heeft expertise in huis op de thema’s gezondheid, duurzaamheid en veiligheid. Naast inhoudelijke projectadvisering werkt DGMR ook aan toekomstige regelgeving zoals BENG en aan hulpmiddelen (software) op het gebied van energie en duurzaam bouwen.

Paul van Bergen studeerde in 1986 af aan de TU Eindhoven op de fysische aspecten van de gebouwde omgeving en is als bouwfysicus een expert en autoriteit op het gebied van de integratie van duurzame en innovatieve technieken in gebouwen en processen. Al bijna dertig jaar is hij als adviseur betrokken bij de grotere en complexe bouwprojecten waarbij duurzaamheid, energie-efficiëntie en innovatie een belangrijk uitgangspunt zijn. Paul is ook actief als partner in DBMO en PPS-projecten.

Bekende projecten van Paul van Bergen zijn o.a.: TNT Hoofddorp, Park 2020 in Hoofddorp, NIOO-KNAW in Wageningen en de PPS-projecten Hoge Raad, het Gelders Huis en Rijnstraat 8. Van Bergen is jurylid van de daylight award, lid van het OverlegPlatformBouw en voorzitter van de commissie van geschillen van de DGBC.Harm Tilman (secretaris)
Hoofdredacteur
de ArchitectHarm Tilman (1954) is sinds 2002 hoofdredacteur van de Architect, een onafhankelijk en opiniërend vakblad en platform op het gebied van architectuur, stedenbouw, techniek en interieur waarin het ontwerp centraal staat.

Tijdschrift, website en events informeren en inspireren ruimtelijke ontwerpers en plaatsen hun werkzaamheden in een bredere maatschappelijke en culturele context.

Daarvoor was hij coördinator aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam. Tilman studeerde in 1984 af aan de TU Delft, was na zijn studie werkzaam als stedenbouwkundig ontwerper en onderzoeker, gaf lezingen en begeleidde projecten op uiteenlopende onderwijsinstellingen in binnen en buitenland. Tevens is hij auteur van tal van publicaties op het gebied van moderne architectuur en ruimtelijke ordening.

Harm interesseert zich voor de vraag hoe de relevantie en het verdienmodel van de architectuur zijn te verbeteren en een nieuwe generatie architectuur gaat ontstaan. Hij richt zich op onderwerpen als transformatie en duurzaamheid, maar ook woonproducten, het circulaire bouwen, gezondheidsarchitectuur en industrialisatie. Over deze onderwerpen blogt hij iedere maandag en verschijnen maandelijks artikelen van zijn hand.

Harm is te bereiken op harmtilman@vakmedianet.nl of via +31 6 222 40 855.

PROJECT INZENDEN >

Partners

Sponsoren

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.